info@hovawart-castraprima.si

+386 41 711 923 (Jana)

Hovawart psarna FCI - KZS - HWKS

Novice

30.3.2021 - PRIČAKOVANO LEGLO

Naslednje leglo, leglo "L" pričakujemo 24.4.2021. Brejost je potrjena z ultrazvokom. Več info o starših najdete tukaj: klik. Za vse informacije in rezervacije pokličite na +386 41 711 920 oziroma pišite na info@hovawart-castraprima.si.11.12.2020 - NAČRTOVANO LEGLO

Naslednje leglo, leglo "L" načrtujemo spomladi 2021. Za vse informacije in rezervacije pokličite na +386 41 711 920 oziroma pišite na info@hovawart-castraprima.si.11.12.2020 - UPDATE "K" LEGLO

V novih domovih....

Kingston je z Apolonijo in Alešem odšel v svoj krasni novi dom v Letuš in postal Kan >>> GalerijaKai je na naše veliko veselje ostal v 10 km oddaljenem kraju pri aktivni družini Sedmak, sedaj se imenuje Kari >>> GalerijaKenzo je postal Kasper in z Miranom in družino živi na Vrhniki >>> GalerijaKasper uživa svoje pasje življenje s Tomažem na Otočcu >>> GalerijaKras stanuje s svojo mlado in veselo družino Konec v Kranju >>> GalerijaKleopatra kraljuje v Komnu pri prekrasni družini Slavec >>> GalerijaKira je postala center pozornosti v Kranju pri Nini in Branetu >>> GalerijaKarma je kot zadnja odšla v Zagreb, kjer je s svojo živahnostjo začinila dom Vladke in Zlatkota >>> Galerija28.4.2020 - DRUGI TEDEN

Dom išče še en samček, v kolikor vas zanima več informacij nas kontaktirajte.20.4.2020 - KOTITEV IN PRVI TEDEN

Prvi dve tretjini brejosti sta potekali brez posebnosti. Kara je bila elegantna kot vedno, le več je poležavala in zjutraj malo manj pojedla. Posebno skrb smo namenili ohranjanju kondicije, kvalitetni prehrani z dodatkom omega 3 maščobnih kislin in pa tudi odganjanju klopov in odpravi notranjih parazitov, primernih za breje psičke. Karin trebuh je v zadnjih dveh tednih kar čez noč postal res velik. Kljub temu, da si je želela akcijo, smo z našo nosečko delali bolj previdno. Cela družina se je navduševala nad velikim trebuhom, božala migajoče mladičke in ugotavljala, kakšno presenečenje bomo kmalu spoznali. Karkoli že bo, bili smo maksimalno pripravljeni in (skoraj) nič ni bilo prepuščeno naključju.

Na 62 dan brejosti od prvega naskoka, 9.04.2020, je Kara začela stikati naokrog in iskati temne skrite kotičke po našem dvorišču in garaži. Kotilnica je bila pripravljena in kljub temu, da se je tam dobro počutila in kdaj tudi malo podremala v njej ji je nagon narekoval, da najde gnezdo za prihajajoči porod. Do večera ni izgledalo, da bo porod blizu. Zadnji teden sem Kari merila 2 krat dnevno merila temperaturo, saj naj bi padec pod 36 stopinj pomenil, da bo kotila prej kot v 24h.

Ponoči je bila Kara dokaj nemirna, kar ni v njeni navadi, a vseeno je zdržala do jutra, 10.4., ko pa je že nestrpna čakala pri vratih za ven. Tekla je na vrt, kjer je hitro opravila potrebo, potem pa se zavlekla pod prikolico. V minuti je z neverjetno vnemo skopala veliko jamo ob tem pa cvilila. Kakšno zanimivo nagonsko dejanje! Poklicala sem jo in peljala v kotilnico. Kljub navalu hormonov in potrebi po kopanju in skrivanju mladičev, me je ubogala in mi zaupala. V kotilnici sem se ulegla poleg nje in za deset minutk se je tudi ona umirila. Potem pa je vstala, zacvilila in iz nožnice je stekla tekočina. Kmalu po tem so se začele kontrakcije v razmaku nekaj minut. Po tretjem krču je ob 8:45 že prišeL na svet samček, črne barve z oznakami. Težak je bil 490g in dobil svetlo modro ovratnico....

Pogumna mamica je popolnoma naravno povrgla 8 krepkih mladičev v slabih štirih urah. Tudi, če je bila to zanjo prva izkušnja materinstva, za svoje štručke zavzeto skrbi, jih pridno čisti in hrani. Nekaj več skrbi smo prve dni po kotitvi imeli s Karinim zdravjem, saj je takoj po porodu (predvidevamo, da zato, ker je hitro snedla skoraj vse posteljice) dobila drisko in postala neješča. Da bi uspela obdržat mlečnost, je bilo pomembno, da je to težavo čimprej odpravimo. V par dnevih smo s spremembo prehrane in nekaj prehranskimi dodatki ustavili drisko. Prebava in ješčnost sta se popravili in mleka je toliko, da kepice kar vidno rastejo.


28.3.2020 - PRIČAKUJEMO MLADIČKE

Sedaj gre pa zares! 28. januarja se je Kara pričela gonit. Dvakrat smo odvzeli vzorec krvi za test na količino progesterona in preiskava je pokazala, da bo vikend, 8. in 9. februarja, najbolj ugoden čas za parjenje.

Za očeta našega prvega legla smo izbrali lepega, uspešnega in zdravega predstavnika naše najljubše pasme. Kličejo ga Bruno, njegovo rodovniško ime pa je Pilisi-Hajnal Alfa. S svojima nadvse prijaznima lastnikoma Marijo in Andras-om živi v Budimpešti. Bruno je pravi lepotec. Ima lepo oblikovano moško glavo, pravilno nastavljena in nošena ušesa, temne oči, škarjasti ugriz, trden raven hrbet, čudovito okotenost sprednjih in zadnjih okončin ter lepo nošen rep. Sodeloval je že na veliko razstavah kjer je bil, enako kot Kara, vedno ocenjen z odlično oceno in zasedel najvišja mesta. Njegov temperament je srednji, do ljudi je prijazen in zelo vodljiv. Tudi njegovi zdravstveni izvidi so izvrstni.

Bruno nas je ob prihodu lepo sprejel, kako ne bi, saj smo mu pripeljali nevesto. Tudi Kari je bil izbranec že na prvi pogled zelo všeč. Bruno mi je za zahvalo pritisnil še poljubček na lice, nato pa smo se po kratki in uspešni ljubezenski avanturi veseli odpeljali domov.

Nestrpno smo čakali prvi ultrazvočni pregled 21 dni po naskoku. Pogled na ultrazvočni ekran nas je zelo razveselil, saj so v Karinem trebuščku že rasli drobni mehurčki.

Trenutno hitimo še z zadnjimi deli v naši prostorni garaži, ki bo sedaj preurejena v pasji raj. Prihod mladičkov pričakujemo okrog velike noči. Kara se počuti dobro, rada poležava, ko je mir, drugače pa hoče biti vedno v akciji. Trebuh sedaj raste 1 cm na dan in se ji dodatna teža že pozna pri ravnotežju in v hitrosti gibanja. Prav srčkana nosečka je! Cela družina jo razvaja in pazi kot princesko.

Prepričani smo, da bo pomlad 2020 za našo družino nepozabna, pa ne samo zaradi korona virusa!


18.1.2020 - NOVA SPLETNA STRAN

Končno imamo spletno stran tudi mi. Dobrodošli!